A projekt folytatása – 22 lerakó

eu-logo

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI SZILÁRDHULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI TÁRSULÁS TELEPÜLÉSEINEK SZILÁRDHULLADÉK LERAKÓINAK REKULTIVÁCIÓJA
AZONOSÍTÓ SZÁMA: KEOP-2.3.0/2F/09-2010-0031

A projekt leírása:
Az elmúlt évtizedekben a települések végén vagy külterületén nem megfelelően alakítottak ki hulladéklerakókat. Ezért a térség települései úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy szilárdhulladék-gazdálkodási társulást és egy olyan hulladékgazdálkodási rendszert, ami mind a fennálló jogszabályoknak, mind a jogos környezetvédelmi elvárásoknak megfelel. 2015. év elején befejeződött rekultivációs projekt 108 lerakót érintett. A zárását követően a Társulás kérte a Támogatási Szerződés életben tartását, mivel a projekt folytatásaként további hulladéklerakók rekultivációját szeretné megvalósítani. Továbbra is feltétele a támogatásnak, hogy a lerakó tulajdonosa az önkormányzat vagy az állam legyen, valamint a terület minősítése művelésből kivett terület legyen, emellett pedig szükséges az adott ingatlan tehermentessége. Így csak azok a hulladéklerakók kerülhettek be az újabb pályázatba, amelyeknek az érintett önkormányzat a tulajdonviszonyát időközben rendezte.

Az 547/2013. (XII. 30.) Kormányrendeletnek köszönhetően 22 db további hulladéklerakó rekultivációjával bővült a projekt. Ez alapján 2015. év végéig lehetőség nyílt a már lezárt rekultivációs projekt újranyitására és újabb lerakók 100%-os támogatással történő rekultivációjára. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás településeinek szilárdhulladék lerakóinak rekultivációja elnevezésű projekt keretében újabb helyszíneken, közel 1,7 milliárd forint értékben tehermentesítik a környezetet térségünkben. A kiegészített és jóváhagyott műszaki szakmai tartalom megvalósítására bruttó 1.672.600.815,- Ft költségnövekedést ítéltek meg. A 22 db lerakó rekultiválása elkezdődött.

A Projektben szereplő 22 db hulladéklerakó: Bátorliget, Botpalád, Cégénydányád, Dámóc, Demecser, Gyügye, Lácacséke, Méhtelek, Nábrád, Nagykálló, Nyírgyulaj, Nyírlövő, Nyírtét, Ópályi, Ököritófülpös, Pátroha, Penészlek, Petneháza, Szamostatárfalva, Tiszadada, Tornyospálca I., Tornyospálca II.

Projekt azonosító száma: KEOP-2.3.0/2F/09-2010-0031
Projekt címe: „A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás településeinek szilárdhulladék lerakóinak rekultivációja”
Kedvezményezett neve: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás
A projekt kezdetének időpontja: 2015. év szeptember hó 22. nap
A projekt befejezésének időpontja: 2015. év december hó 15. nap
A projekt bruttó összköltsége: 1.672.600.815,- Ft
Támogatás százalékos aránya: 100%