A tervezettnél gyorsabban halad a rekultiváció

Az eredeti ütemtervtől gyorsabban halad a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás 108 településén az elhagyott, nagy környezeti terhelést jelentő hulladéklerakók felszámolása. A 240 önkormányzatot tömörítő társulás hétmilliárd forint európai uniós forrást nyert a régi lerakók rekultivációjára.

A jelentős környezeti terhelést jelentő, a környezetvédelmi hatóság által bezárt és használaton kívüli lerakók felszámolására nyert 100%-os támogatás mellett forrást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás. Az előkészítés során három csoportba sorolták az érintett lerakókat, amelyek mindegyikében más-más kivitelező végzi a rekultivációt.

A program során speciális záróréteggel borítják a régi lerakókat amelyek kialakítása után a lezárt depóniát őshonos növényfajokkal telepítik be. A tervek szerint 2014 tavaszára kell befejezni a munkát, azonban az eredeti ütemtervtől jóval gyorsabban, már az idei év végére elérik a 90 százalékos készültséget.