Folytatódik a rekultiváció

Újabb hulladéklerakók rekultivációja fejeződik be év végéig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás területének 22 helyszínén – jelentette be a társulás elnöke. Seszták Oszkár hangsúlyozta, év elején zárult le egy rekultivációs projekt, amelyben 108 hulladéklerakónál tehermentesítették a környezetet. A közelmúltban újra nyitották a projektet és közel 1,7 milliárd forintból folytatják a munkálatokat.

Az elmúlt évtizedekben a települések végén vagy külterületén nem megfelelően alakítottak ki hulladéklerakókat. Ezért a térség települései úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy szilárdhulladék-gazdálkodási társulást és egy olyan hulladékgazdálkodási rendszert, ami mind a fennálló jogszabályoknak, mind a jogos környezetvédelmi elvárásoknak megfelel. A lerakók rekultivációja többféleképpen lehetséges, térségünkben három módszert alkalmaztak és alkalmaznak most is. Éberhardt Gábor, az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Ügyvezetője elmondta, amikor viszonylag kisebb mennyiségű a hulladék, akkor azt egy az egyben felszedik és egy szigetelt hulladéklerakóba kerül, tehát semmi más nem marad a helyén, mint egy szép zöld, füvesített terület. Van olyan, amikor egy átmeneti lezáró réteg kerül a hulladékra, ami azt jelenti, hogy ez csak földtakarás, illetve növényesítés, füvesítés, ezt követően majd 10 év múlva ezeket még el kell látni egy végleges záróréteggel. Vannak azonban olyan lerakók, amelyek már egyszer s mindenkorra lezárhatóak, erre rákerül a végleges záróréteg, ami azt jelenti, hogy egy igen komoly agyagos szigetelőréteget is kap a hulladék és arra kerül rá a termőréteg, majd pedig a füvesítés következik.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás településeinek szilárdhulladék lerakóinak rekultivációja elnevezésű projekt tájékoztatóján elhangzott, újabb helyszíneken, közel 1,7 milliárd forint értékben tehermentesítik a környezetet térségünkben. Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Települési Szilárdulladék-gazdálkodási Társulás elnöke elmondta, most 22 lerakó esetében valódul meg a projekt keretében a teljes rekultiváció, tehát azok a tájsebek, azok a környezetet veszélyeztető veszélyforrások, amelyek ezek a szabályozatlan faluvégén, település végén elhelyezett lerakók jelentettek – ezek megszűnnek. Úgy, ahogy korábban is a 108 esetben, most is ez volt a célunk. 30 esetben még van feladatunk ilyen vonatkozásban, tulajdonosi problémák okozzák, hogy ebben nem tudtunk előre lépni, önkormányzati, illetve állami tulajdonban kell lenni azoknak a területeknek, amiknek a rekultivációjának a társulás pályázatot tud benyújtani. A tájékoztatón az elnök hozzátette, a térség rendezetlen hulladéklerakóinak problémáját később akár a TOP keretében is meg lehet majd oldani.