Hulladéklerakók további rekultivációja

Újabb hulladéklerakók rekultivációja fejeződött be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás területének 22 helyszínén. A projekttel kapcsolatos nyíregyházi tájékoztatón az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, év elején zárult le egy rekultivációs projekt, amelyben 108 hulladéklerakónál tehermentesítették a környezetet. A fejlesztést tovább folytatták, a projekt 1,7 milliárd forintból valósult meg.

Közel 160 hulladéklerakót regisztráltak évekkel ezelőtt térségünkben – emlékeztetett az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. Éberhardt Gábor a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás településeinek szilárdhulladék lerakóinak rekultivációja elnevezésű projekt tájékoztatóján, ahol kiemelte, először 108, most pedig újabb 22 lerakót rekultiváltak – mintegy 1,7 milliárd forint értékben. Az ügyvezető elmondta, körülbelül még 20-30 darab hulladéklerakó rekultivációra várat magára. Eddig, ezek a lerakók azért nem kerülhettek be a projektbe, mert a tulajdonviszonaik nem voltak rendezettek vagy éppen terheltek voltak, de bíznak benne, hogy az önkormányzatok ezeket a feladatokat rendezni tudják és az új programozási időszakban, tehát a 2014-20-as időszakban ismét lesz erre pályázati lehetőség. A térség rendezetlen hulladéklerakóinak problémáját később akár a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében is meg lehet majd oldani.

Folytatódik a rekultiváció

Újabb hulladéklerakók rekultivációja fejeződik be év végéig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás területének 22 helyszínén – jelentette be a társulás elnöke. Seszták Oszkár hangsúlyozta, év elején zárult le egy rekultivációs projekt, amelyben 108 hulladéklerakónál tehermentesítették a környezetet. A közelmúltban újra nyitották a projektet és közel 1,7 milliárd forintból folytatják a munkálatokat.

Az elmúlt évtizedekben a települések végén vagy külterületén nem megfelelően alakítottak ki hulladéklerakókat. Ezért a térség települései úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy szilárdhulladék-gazdálkodási társulást és egy olyan hulladékgazdálkodási rendszert, ami mind a fennálló jogszabályoknak, mind a jogos környezetvédelmi elvárásoknak megfelel. A lerakók rekultivációja többféleképpen lehetséges, térségünkben három módszert alkalmaztak és alkalmaznak most is. Éberhardt Gábor, az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Ügyvezetője elmondta, amikor viszonylag kisebb mennyiségű a hulladék, akkor azt egy az egyben felszedik és egy szigetelt hulladéklerakóba kerül, tehát semmi más nem marad a helyén, mint egy szép zöld, füvesített terület. Van olyan, amikor egy átmeneti lezáró réteg kerül a hulladékra, ami azt jelenti, hogy ez csak földtakarás, illetve növényesítés, füvesítés, ezt követően majd 10 év múlva ezeket még el kell látni egy végleges záróréteggel. Vannak azonban olyan lerakók, amelyek már egyszer s mindenkorra lezárhatóak, erre rákerül a végleges záróréteg, ami azt jelenti, hogy egy igen komoly agyagos szigetelőréteget is kap a hulladék és arra kerül rá a termőréteg, majd pedig a füvesítés következik.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás településeinek szilárdhulladék lerakóinak rekultivációja elnevezésű projekt tájékoztatóján elhangzott, újabb helyszíneken, közel 1,7 milliárd forint értékben tehermentesítik a környezetet térségünkben. Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Települési Szilárdulladék-gazdálkodási Társulás elnöke elmondta, most 22 lerakó esetében valódul meg a projekt keretében a teljes rekultiváció, tehát azok a tájsebek, azok a környezetet veszélyeztető veszélyforrások, amelyek ezek a szabályozatlan faluvégén, település végén elhelyezett lerakók jelentettek – ezek megszűnnek. Úgy, ahogy korábban is a 108 esetben, most is ez volt a célunk. 30 esetben még van feladatunk ilyen vonatkozásban, tulajdonosi problémák okozzák, hogy ebben nem tudtunk előre lépni, önkormányzati, illetve állami tulajdonban kell lenni azoknak a területeknek, amiknek a rekultivációjának a társulás pályázatot tud benyújtani. A tájékoztatón az elnök hozzátette, a térség rendezetlen hulladéklerakóinak problémáját később akár a TOP keretében is meg lehet majd oldani.

Zárórendezvény

Befejeződött Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 108 településén a szilárdhulladék-lerakók rekultivációja. A környezetvédelmi beruházás 6,7 milliárd forintból, száz százalékban uniós támogatásból valósult meg – jelentette be a megyei közgyűlés elnöke csütörtökön Nyíregyházán a projekt zárórendezvényén.

A megyében jelentős környezeti terhelést jelentettek eddig a hatóság által bezárt és használaton kívüli hulladélerakók. Ezek felszámolására nyert 100%-os támogatás mellett forrásokat a Szilárhulladék-gazdálkodási Társulás. A program során két év alatt 105 szabolcsi és 3 borsodi település használaton kívüli, nagy környezeti terhelést jelentő lerakóját számolták fel. A beruházás mintegy 470 ezer ember életminőségét javította, valamint hozzájárult egy élhetőbb és fenntarthatóbb környezet kialakításához.
A hulladékgazdálkodási társulás elnöke azt is elmondta a projektzáró rendezvényen, hogy több mint 30 lerakót kell még tehermentesíteni a szeméttől. A munkák elvégzésére uniós pályázati kiíráson szeretne pénzt szerezni a társulás, amely eddig összesen 18 milliárd forintot fordított hulladék-programokra.

Lezárult a rekultiváció

Befejeződött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás településein az elhagyott szilárdhulladék lerakóinak rekultivációja. A projekt során a lezárt, de nagy környezeti terhelést jelentő hulladéklerakókat számolták fel. A 240 önkormányzatot tömörítő társulás hétmilliárd forint európai uniós forrást nyert a régi lerakók rekultivációjára.

A területeket három csoportba sorolták. A kivitelezőket egy eljárás keretében, három részajánlati lehetőséggel választották ki, a munkálatokat három konzorcium végezte a három csoport (LOT) esetében. A támogatás összegét a közbeszerzési eljárás során megkötött kiviteli, illetve megbízási szerződések díjai alapján állapították meg.

Megtörtént mind a 108 lerakó készre jelentése. Az utógondozás feladata az átvételtől fogva – mint a munkaterület átadását megelőzően is – a tulajdonos önkormányzatot terheli, így az ő kötelezettsége lesz például az illegális lerakás megakadályozása, a terület kaszálása, vagy a meglévő monitoring kutak mintázása.

A megvalósítás során táblák, lakossági fórumok, nyílt napok, honlap és kiadványok garantálták a lakossági tájékoztatást. A programra 100%-os támogatás mellett nyert európai uniós forrást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás.

Befejeződött a kivitelezés

Végéhez közeledik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás településein az elhagyott szilárdhulladék lerakóik rekultivációja. A projekt során a lezárt, de nagy környezeti terhelést jelentő hulladéklerakókat számolják fel. A 240 önkormányzatot tömörítő társulás hétmilliárd forint európai uniós forrást nyert a régi lerakók rekultivációjára.

A területeket három csoportoba sorolták. A kivitelezőket egy eljárás keretében, három részajánlati lehetőséggel válaszották ki, a munkálatokat három konzorcium végezte a három csoport (LOT) esetében. A támogatás összegét a közbeszerzési eljárás során megkötött kiviteli, illetve megbízási szerződések díjai alapján állapították meg.

A három LOT készültségi szintje: LOT1: 100%, LOT2: 98%, LOT3: 98%.

100 lerakó készre jelentése megtörtént, a maradék 8 lerakót március 14-ig átadják. Az utógondozásának feladata az átvételtől fogva – mint a munkaterület átadását megelőzően is – a tulajdonos önkormányzatot terheli, így az ő feladata és kötelezettsége lesz valamennyi, az engedélyben meghatározott feladat elvégzése (pl. az illegális lerakás megakadályozása, a terület kaszálása, a meglévő monitoring kutak mintázása stb.).

A megvalósítás során táblák, lakossági fórumok, nyílt napok, honlap és kiadványok garantálták a lakossági tájékoztatást.

Gyorsan halad a rekultiváció

Már több mint 60 településen elkészült a régi szilárdhulladék-lerakók rekultivációja. A 108 települést érintő program többi településén pedig a megfelelő ütemben haladnak a kivitelezők. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás által a napokban megtartott lakossági fórumokon számoltak be az eddig eredményekről, valamint a kérdések közvetlen megválaszolására volt lehetőség.

merk_20131213_56

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás 108 településén rekultiválják a nagy környezeti terhelést jelentő, használaton kívüli szilárdhulladék-lerakókat. A munkálatok jó ütemben haladnak: 67 területen már befejeződött a munka és a területet visszaadták a tulajdonos önkormányzatoknak. A napokban megtartott lakossági fórumokon, Napkoron, Nyíregyházán és Tiszavasváriban elhangzott: rendkívül jó ütemben halad a munka.

A készültségi fokok jelenleg LOT-onként: LOT1: 100%, LOT2: 82%, LOT3: 90%.

A programra 100%-os támogatás mellett nyert európai uniós forrást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás. Az előkészítés során három csoportba, úgynevezett LOT-okba sorolták a területeket, amelyek mindegyikében más kivitelező végzi el a rekultivációt. A munkálatok a tervezettnél gyorsabban haladnak.

Rekultivációs lakossági fórumok

Több, mint száz hulladéklerakó rekultivációja zajlik jelenleg  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.  A programra több mint hét milliárd forintos uniós forrást nyert a megyei Szilárhulladék-gazdálkodási Társulás. A munkálatok jól haladnak, így a tervek szerint 2014 tavaszára befejezik a 108 lerakó ártalmatlanítását. A felújított területeket az önkormányzatoknak kell karbantartaniuk illetve egyéb célra hasznosítaniuk.

SONY DSCA megyében jelentős környezeti terhelést jelentettek eddig a hatóság által bezárt és használaton kívüli hulladék lerakók. Ezek felszámolására nyert 100%-os támogatás mellett forrásokat a Szilárhulladék-gazdálkodási Társulás. A rekultivációs programba 108 lerakó került be amelyek közül többen- köztük a nyíregyháziban is  már befejezték a munkákat.

Az ártalmatlanítás során földdel borítják a lerakókat, és a záróréteg kialakítása után a lezárt depónia füvesítése őshonos fajtákkal fog megtörténni. A terület utógondozása az önkormányzatok feladata lesz. Nekik kell gondoskodniuk a terület kaszálásáról, megakadályozni az illegális lerakást.

Bár a tervek a megye valamennyi lerakójára elkészültek, több mint 50 település a tulajdonviszonyok rendezetlensége miatt kimaradt a mostani programból. Ezeket újabb pályázati forrásokból szeretnék bevonni a rekultivációs programba.

Nyílt napok

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás településeinek szilárdhulladék lerakóinak rekultivációja című program során a nyilvánosság biztosítása és a lakossági tájékoztatás érdekében nyílt napokat szerveztek több településen.

A közvetlen tájékoztatás során rövid ismertetőt hallhattak az érdeklődők és kérdéseiket is feltehették a rekultivációs programmal kapcsolatban. A legtöbben arra voltak kíváncsiak mit jelent a rekultiváció, vagyis mit csinálnak a régi szeméttelepeken.
A szakértők elmagyarázták miért fontos a környezeti terhelést jelentő területeken végzett munka és milyen technológiákkal dolgoznak a kivitelezők.
A Nyíregyházán, Nagycserkeszen, Tiszanagyfalun, Berkeszen, Fehérgyarmaton ls Nagyecseden megtartott körzeti nyílt napokon a projektet bemutató kiadványt is átvehettek a látogatók.

Sajtótájékoztató: 44 településen befejeződött a rekultiváció

Több mint 40 településen már elkészült a régi szilárdhulladék-lerakók rekultivációja. A 108 települést érintő program többi településén pedig a megfelelő ütemben haladnak a kivitelezők. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás elnöke, Seszták Oszkár sajtótéjékoztatón számolt be az eddig eredményekről, az elmúlt időszakban megszervezett nyílt napokon pedig a lakossági kérdések közvetlen megválaszolására volt lehetőség.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás 108 településén rekultiválják a nagy környezeti terhelést jelentő, használaton kívüli szilárdhulladék-lerakókat. A munkálatok jó ütemben haladnak: 44 területen már befejeződött a munka és a területet visszaadták a tulajdonos önkormányzatoknak.

A programra 100%-os támogatás mellett nyert európai uniós forrást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás. Az előkészítés során három csoportba, úgynevezett LOT-okba sorolták a területeket, amelyek mindegyikében más kivitelező végzi el a rekultivációt. A munkálatok a tervezettnél gyorsabban haladnak. Jelenlegi készültségi fok: LOT1: 88%, LOT2: 60%, LOT3: 76%.

A tervezettnél gyorsabban halad a rekultiváció

Az eredeti ütemtervtől gyorsabban halad a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás 108 településén az elhagyott, nagy környezeti terhelést jelentő hulladéklerakók felszámolása. A 240 önkormányzatot tömörítő társulás hétmilliárd forint európai uniós forrást nyert a régi lerakók rekultivációjára.

A jelentős környezeti terhelést jelentő, a környezetvédelmi hatóság által bezárt és használaton kívüli lerakók felszámolására nyert 100%-os támogatás mellett forrást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás. Az előkészítés során három csoportba sorolták az érintett lerakókat, amelyek mindegyikében más-más kivitelező végzi a rekultivációt.

A program során speciális záróréteggel borítják a régi lerakókat amelyek kialakítása után a lezárt depóniát őshonos növényfajokkal telepítik be. A tervek szerint 2014 tavaszára kell befejezni a munkát, azonban az eredeti ütemtervtől jóval gyorsabban, már az idei év végére elérik a 90 százalékos készültséget.