Lezárult a rekultiváció

Befejeződött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás településein az elhagyott szilárdhulladék lerakóinak rekultivációja. A projekt során a lezárt, de nagy környezeti terhelést jelentő hulladéklerakókat számolták fel. A 240 önkormányzatot tömörítő társulás hétmilliárd forint európai uniós forrást nyert a régi lerakók rekultivációjára.

A területeket három csoportba sorolták. A kivitelezőket egy eljárás keretében, három részajánlati lehetőséggel választották ki, a munkálatokat három konzorcium végezte a három csoport (LOT) esetében. A támogatás összegét a közbeszerzési eljárás során megkötött kiviteli, illetve megbízási szerződések díjai alapján állapították meg.

Megtörtént mind a 108 lerakó készre jelentése. Az utógondozás feladata az átvételtől fogva – mint a munkaterület átadását megelőzően is – a tulajdonos önkormányzatot terheli, így az ő kötelezettsége lesz például az illegális lerakás megakadályozása, a terület kaszálása, vagy a meglévő monitoring kutak mintázása.

A megvalósítás során táblák, lakossági fórumok, nyílt napok, honlap és kiadványok garantálták a lakossági tájékoztatást. A programra 100%-os támogatás mellett nyert európai uniós forrást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás.