Zárórendezvény

Befejeződött Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 108 településén a szilárdhulladék-lerakók rekultivációja. A környezetvédelmi beruházás 6,7 milliárd forintból, száz százalékban uniós támogatásból valósult meg – jelentette be a megyei közgyűlés elnöke csütörtökön Nyíregyházán a projekt zárórendezvényén.

A megyében jelentős környezeti terhelést jelentettek eddig a hatóság által bezárt és használaton kívüli hulladélerakók. Ezek felszámolására nyert 100%-os támogatás mellett forrásokat a Szilárhulladék-gazdálkodási Társulás. A program során két év alatt 105 szabolcsi és 3 borsodi település használaton kívüli, nagy környezeti terhelést jelentő lerakóját számolták fel. A beruházás mintegy 470 ezer ember életminőségét javította, valamint hozzájárult egy élhetőbb és fenntarthatóbb környezet kialakításához.
A hulladékgazdálkodási társulás elnöke azt is elmondta a projektzáró rendezvényen, hogy több mint 30 lerakót kell még tehermentesíteni a szeméttől. A munkák elvégzésére uniós pályázati kiíráson szeretne pénzt szerezni a társulás, amely eddig összesen 18 milliárd forintot fordított hulladék-programokra.